Kupujesz zdrowy, drogi olej tłoczony na zimno. Chcesz dla swojej rodziny jak najlepiej, więc wylewasz go na patelnię i smażysz kotlety. Stop! Właśnie w tym momencie zamieniasz eliksir zdrowia w… coś bardzo szkodliwego.
Wokół smażenia narosło wiele mitów. Dziś wyjaśniamy raz na zawsze: dlaczego olejów tłoczonych na zimno NIE WOLNO podgrzewać?
Co się dzieje z olejem na patelni?
Oleje tłoczone na zimno (takie jak lniany, z czarnuszki, ostropestu czy konopny) są bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (Omega-3 i Omega-6). Są one niezwykle zdrowe, ale też bardzo delikatne.
Pod wpływem wysokiej temperatury na patelni:
- Dobre kwasy tłuszczowe rozpadają się, tracąc swoje właściwości lecznicze.
- Powstają szkodliwe związki rakotwórcze i wolne rodniki.
- Olej traci swój smak i aromat.
Krótko mówiąc: smażąc na oleju lnianym, nie tylko tracisz pieniądze (bo niszczysz produkt), ale też szkodzisz swojemu zdrowiu.
Których olejów absolutnie nie podgrzewać?
Tych olejów używaj WYŁĄCZNIE na zimno (do sałatek, polewania potraw na talerzu, picia z łyżeczki):
- Olej Lniany,
- Olej z Czarnuszki,
- Olej z Ostropestu,
- Olej Konopny,
- Olej z Wiesiołka.
To jak smażyć zdrowo?
Do smażenia wybieraj tłuszcze o wysokim punkcie dymienia – masło klarowane, smalec gęsi lub rafinowaną oliwę/olej rzepakowy.
A nasze oleje z Jury? Dodawaj je na talerzu! Ugotuj ziemniaki, nałóż kaszę, zrób sałatkę – i dopiero wtedy polej je obficie świeżym olejem. Dzięki temu zachowasz 100% witamin i smaku, a Twój posiłek będzie prawdziwą bombą witaminową.
Szukasz najlepszych olejów do diety na zimno? Sprawdź naszą ofertę prosto z tłoczni.
